Op de gemeenteraad van 14 oktober 2020 stelde N-Va Lievegem de vraag
aan de gemeente om de zogenaamde huisdierstickers ter beschikking te stellen.  Nu mooi dit te vragen, maar deze zijn reeds meer dan 2 jaar verkrijgbaar in Lievegem. Je kan deze afhalen op het gemeentehuis van Zomergem, Lovendegem of Waarschoot (momenteel wel op afspraak door Corona). Of je kan steeds de gemeente contacteren op 09 396 23 00 of via onthaal@lievegem.be.
Maar waarover gaat het nu (zie ook mijn artikel van 27/04/2018 op deze blog): De  brandweerzone Westhoek lanceerde geruime tijd geleden een actie om stickers te voorzien waarop de bewoners kunnen aanduiden hoeveel huisdieren er mogelijks aanwezig zijn in hun woning. Zo kunnen brandweerploegen bij calamiteiten in één oogopslag zien hoeveel dieren ze kunnen aantreffen en, wanneer de situatie dit toelaat, de huisdieren veilig en wel bij hun baasje brengen. De brandweerzone Centrum sloot zich in 2018 aan bij deze campagne en ik vroeg toen ook in college dat Lovendegem hierin zou meestappen, wat we ook deden.

Huisdieren zijn voor heel wat mensen dan ook een deel van het gezin, mensen zijn er ook steeds meer aan gehecht, dierenwelzijn wordt belangrijker. Dan past zo’n actie hier perfect bij

Nadien kwam er een actie van minister Weyts midden 2018 die deze stickers voor gans Vlaanderen liet maken.

Op werelddierendag 4 oktober 2020 lanceerde minister Weyts een nieuwe aangepaste sticker. Veel veranderd er niet aan. Wat is er nieuw aan de sticker: ipv dat er vroeger op stond “Vergeet onze huisdieren niet” staat er nu op “Red onze huisdieren”. Ipv dat er vroeger een lijstje was Katten, Honden, Vogels, Knaagdieren, Andere werden daar nu ook Reptielen aan toegevoegd. De sticker is nu niet meer in het groen zwart en oranje, maar kreeg een nieuwe kleur, nl. geel en zwart.

Hopelijk hoeven we de oude stickers niet weg te gooien. Mijn enige opmerking over de nieuwe stickers is: de stickers van de brandweerzone Gent waren zeer stevige. Die van de Vlaamse Overheid (minister Weyts) waren dit minder. Vandaar dat mensen deze af en toe reeds dienden te vervangen. We hopen alleen dat de nieuwe nu ook van een betere kwaliteit zijn. Wat de N-Va fractie beaamde. We zien wel.

De Huisdierensticker uit 2018 – Brandweerzone Centrum

De huisdierensticker Vlaamse Overheid versie 2018
De Huisdierensticker Vlaamse Overheid versie 2020