De laatste maanden zit er heel wat beweging in de handelszaken langs de N9. Na de verhuis van Snapshot (kinderfotograaf) naar een nieuw pand (waar vroeger het Speelse Tuintje was) kwamen begin vorige week Introduce intrek nemen in hun oude pand. Het werd omgebouwd tot kantoren voor deze HR dienstverlener. In februari opende zich ook langs N9 de Brabar, waardoor Lovendegem terug een lingeriezaak heeft voor dames en heren. En er staat nog meer in de kijker. Verbouwingswerken zijn bezig voor een nieuwe horecazaak, een nieuwe winkel en dit weekend opende puro-import, speciaalzaak in olijfbomen, hammen en olijfolie. Ook kwam er een autohandelaar bij waar vroeger het verhuurcentrum was.
De voorbije maanden kregen we er ook een bloemenwinkel Puur Bloem bij in de Bredestraat Kouter.

En vorige zomer vernieuwde de Carrefour zijn winkel. De Louloudi werd einde vorig jaar vernieuwd. Begin dit jaar verhuisden ook de kantoren van Touch Systems, een specialist in de bouw van witte kassa’s naar een nieuw groter pand op het Dorp. Bakkerij Lierman investeert dan weer in een nieuwe parking.

Dat sommigen handelaren nu makkelijker klanten vanuit Gent (Mariakerke, Wondelgem) over de vloer krijgen zal wellicht niemand verbazen. Maar daarom is en wordt de N9 geen nieuwe Kortrijksesteenweg zoals in Sint Martens Latem of Sint Denijs Westrem of de Antwerpsesteenweg in Lochristi. Alhoewel in een groot deel van de N9 in Waarschoot de voorbije jaren heel wat handelszaken bij kwamen. In Lovendegem zal het zo’n vaart niet lopen gezien er buffers ingebouwd zijn in het Gemeentelijks Ruimtelijk Uitvoeringsplan. De N9 is voor vele ondernemers aantrekkelijk omwille van de bereikbaarheid met de wagen, veel passage van potentiële shoppers wat interessant is voor de handelaars, makkelijk parkeren en meestal kan men iets ruimere winkels. Maar misschien moet Lievegem net zoals recent Lochristi, Lokeren, Beveren en Zwijndrecht deden een duidelijk visie opstellen voor de toekomst over handel in de dorpskernen en langs de N9.